Ελληνικές κοινότητες προγραμματιστών: DotNetZone, Coder, JHUG

17 Ιουλ 2007

Αν νομίζατε οτι μόνο στα sites και τα forums του εξωτερικού θα βρίσκατε "σοβαρές" συζητήσεις σχετικά με τον προγραμματισμό και την ανάπτυξη λογισμικού, τότε σκεφτείτε το ξανά: Τρείς ισχυρότατες (σε αριθμό μελών αλλά και σε συμμετοχή) Ελληνικές κοινότητες συναγωνίζονται προκειμένου να κερδίσουν την προτίμησή σας με το περιεχόμενό τους και την ποικίλη θεματολογία τους.

Ξεκινάμε με το DotNetZone.gr, μια κοινότητα η οποία ως κύριο αντικείμενό της έχει τις τεχνολογίες της Microsoft και συγκεκριμένα το .NET Framework. H κοινότητα αριθμεί πάνω από 2000 μέλη (2223 τη στιγμή της συγγραφής αυτού του άρθρου). Εκτός από την πλούσια περιοχή συζητήσεών του, το DotNetZone.gr προσφέρει ακόμα στα μέλη του ενδιαφέρουσες υπηρεσίες όπως τη δυνατότητα δωρεάν ανοίγματος blog σχετικά με τον προγραμματισμό (φιλοξενώντας ήδη ένα σημαντικό αριθμό blogs), αρχειοθήκες με παρουσιάσεις από εκδηλώσεις και ορισμένες ραδιοφωνικές εκπομπές που τα μέλη του είχαν παλιότερα μεταδώσει από τον online ραδιοφωνικό σταθμό gamesradio.gr, μια αρκετά πλούσια σε συμμετοχή περιοχή αγγελιών εύρεσης εργασίας για σχετικές με Microsoft τεχνολογίες θέσεις εργασίας, καθώς και μια περιοχή ειδήσεων την οποία επιμελείται μια ειδική συντακτική ομάδα που έχει δημιουργηθεί από τα μέλη του. Ακόμα, το DotNetZone.gr αποτελεί το "ορμητήριο" για μια σειρά ιδιαίτερα δημοφιλών μεταξύ των προγραμματιστών χιουμοριστικών ιστοριών με γενικό τίτλο "Οι περιπέτειες του Ζαχαρια Δεντοφτιάχνω". Τελος, αξίζει να αναφέρουμε οτι το DotNetZone.gr συχνά οργανώνει δωρεάν εκδηλώσεις με ομιλητές μέλη του, ενώ μέλη του συχνά συμμετέχουν επίσης ως ομιλητές στις ημερίδες Microsoft DevDays. Στην πρώτη του σελίδα βρίσκεται πάντοτε αναρτημένο ένα ημερολόγιο εκδηλώσεων στο οποίο μπορεί κανείς να δει επερχόμενες εκδηλώσεις και, αν αυτό απαιτείται, να βρει πληροφορίες για το πώς μπορεί να δηλώσει συμμετοχή.

Συνεχίζουμε με το Coder.gr. Αλλη μια μεγάλη σε συμμετοχή κοινότητα (δυστυχώς δεν μπορέσαμε να δούμε τον τρέχοντα αριθμό μελών, οπότε βασιζόμαστε στα λοιπά στατιστικά στοιχεία που είναι διαθέσιμα - σχεδόν 1,5 εκατομμύρια επισκέψεις, 267 άρθρα κλπ). Το Coder.gr αγκαλιάζει τους προγραμματιστές κάθε πλατφόρμας (Java, .NET, PHP, Asp, κλπ), προσφέροντας περιοχές συζητήσεων που ασχολούνται με όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες. To Coder. gr ενθαρρύνει τα μέλη του να γράψουν άρθρα για τεχνικά θέματα (και έχει στο οπλοστάσιό του ήδη μια ποικιλια τέτοιων άρθρων), ενώ προσφέρει ημερολόγιο εκδηλώσεων για όλα τα επερχόμενα events που σχετίζονται με τον προγραμματισμό και μια περιοχή οπου μπορεί κανείς να δει (και να συμμετάσχει) σε όλες τις ψηφοφορίες που κατά καιρούς αναρτώνται. Φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείπει και από εδώ η απαραίτητη περιοχή μικρών αγγελιών εύρεσης εργασίας. Το Coder.gr αναρτά επίσης συνεντεύξεις με διακεκριμένους coders της Ελλάδας και του Εξωτερικού που το ίδιο επιμελείται, ενώ προσφέρει στα μέλη του και μια εκτενή περιοχή λήψης αρχείων σχετικών με το περιεχόμενό του (tutorials, κώδικα κλπ).

Τελος, το JHUG.gr (Java Hellenic Users Group) αποτελεί άλλη μία εξειδικευμένη κοινότητα προγραμματιστών με αποκλειστικό αντικείμενο τις τεχνολογίες Java. Και εδώ υπάρχει, φυσικά, μια εκτενής περιοχή συζητήσεων καθώς και ένα ημερολόγιο εκδηλώσεων σχετικών με τις τεχνολογίες Java και μια βιβλιοθήκη κειμένων και βοηθημάτων σχετικών με την τεχνολογία αυτή. Τη στιγμή της συγγραφής του άρθρου, το JHUG.gr "μετρούσε" 735 εγγεγραμμένους χρήστες. Και εδώ οι αγγελίες εργασίας έχουν την τιμητική τους (μια και είναι επικεντρωμένες σε τεχνολογίες Java). Παράλληλα, στο JHUG.gr θα βρείτε μια μεγάλη συλλογή δημοσκοπήσεων (ψηφοφοριών) σχετικών με ποικίλα θέματα (οχι μόνο για τις τεχνολογίες Java), στις οποίες μπορείτε να συμμετάσχετε.


Related Posts with Thumbnails