Ελληνικά social bookmarking sites: Cull, Bobit, Digme, Baza

8 Ιουλ 2007

Το social bookmarking αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες ατραξιόν της νέας εποχής του Web (ή Web 2.0 όπως το marketing αποφάσισε να το ονομάσει). Η λογική είναι απλή: Οι επισκέπτες διαμορφώνουν το περιεχόμενο υποβάλλοντας συνδέσμους από άρθρα που τους φάνηκαν ενδιαφέροντα και ψηφίζοντας (ή σε ορισμένες περιπτώσεις, καταψηφίζοντας) κάθε δημοσιευμένο άρθρο ανάλογα με το αν το βρίσκουν ενδιαφέρον ή αδιάφορο. Ας δούμε ορισμένα από τα νέα Ελληνικά social bookmarking sites με - φυσικά - Ελληνικό περιεχόμενο τα οποία μπορεί κανείς να επισκεφθεί για το σκοπό αυτό:

Ξεκινάμε με το Cull.gr. Τη στιγμή της συγγραφής του άρθρου είχε ακόμα το ταμπελάκι "beta" στο λογότυπό του, συνεπώς θα πρέπει να αναμένουμε βελτιώσεις ή αναβαθμίσεις. Αφού εγγραφείτε στο Cull.gr μπορείτε να υποβάλλετε τα δικά σας άρθρα ή να ψηφίσετε (ή να "θάψετε" με αρνητική ψήφο) άρθρα που έχουν υποβάλλει άλλοι χρήστες. Ακόμα, εκτός από άρθρα, μπορείτε να υποβάλλετε και links για Ελληνικά podcasts ή video. Κατά τη δημοσίευση, το Cull.gr σας παρουσιάζει μια (ΜΕΓΑΛΗ) λίστα από ήδη δημοσιευμένα tags, από τα οποία μπορείτε να επιλέξετε κάποια για τη δημοσίευσή σας ή, εναλλακτικά, να γράψετε τα δικά σας. Το Cull.gr διαθέτει μια γκάμα από κατηγορίες στις οποίες μπορείτε να εντάξετε τη δημοσίευσή σας. Τελος, μπορείτε να σχολιάσετε κάθε δημοσίευση.


Συνεχίζουμε με το Digme.gr. Κάθε δημοσίευση που υποβάλλετε στο Digme.gr ξεκινάει την "καριέρα" της ως "αδημοσίευτη" και για να βγεί στην πρώτη σελίδα θα πρέπει να λάβει τουλάχιστον τρείς θετικές ψήφους. Στο Digme.gr, όταν γραφόταν τουλάχιστον αυτό το άρθρο, δεν υπήρχε η δυνατότητα "θαψίματος" μιας δημοσίευσης με αρνητική ψήφο. Μπορείτε να περιηγηθείτε στις διάφορες καταχωρήσεις κατά κατηγορία (από τις προκαθορισμένες κατηγορίες που προσφέρει το Digme.gr κατά την καταχώρηση ενός νέου άρθρου) ή μέσω tag cloud. Στην πρώτη σελίδα μπορείτε να δείτε τις τρέχουσες δημοφιλείς δημοσιεύσεις, καθώς επίσης και τις χθεσινές, τις δημοσιεύσεις της εβδομάδας ή του μήνα. Μπορείτε επίσης να μεταβείτε στα "αδημοσίευτα" άρθρα (αυτά δηλαδή που περιμένουν τη σειρά τους - και τις ψήφους σας - για να εμφανιστούν στην πρώτη σελίδα) και να δώσετε μια "ώθηση" σε κάποιο από αυτά ψηφίζοντάς το. Μπορείτε φυσικά και εδώ να σχολιάσετε κάθε δημοσίευση. To Digme.gr σας προσφέρει τη δυνατότητα να τοποθετήσετε στο blog ή στο site σας εικονίδιο που "μετράει" τις ψήφους της συγκεκριμένης δημοσίευσης (αν αυτή έχει ήδη καταχωρηθεί) ή απλά προτρέπει το χρήστη για υποβολή της δημοσίευσης στο Digme. Τελος, μια πολύ ενδιαφέρουσα λειτουργία του Digme.gr είναι η σελίδα "live", οπου βλέπετε σε πραγματικό χρονο τις ενέργειες των χρηστών (νέες υποβολές, ψήφοι, σχόλια).

Ακολουθεί το Bobit.gr. Κατά τη γνώμη μας η πιό ενδιαφέρουσα, από άποψη design, υπηρεσία, μια και το interface είναι πολύ ξεκούραστο και ευχάριστο. Στο bobit.gr έχετε τη δυνατότητα θετικής ή αρνητικής ψήφου και σχολιασμού των υπάρχοντων άρθρων, μπορείτε να περιηγηθείτε στα άρθρα μέσω κατηγοριών, χρονολογίας (κορυφαία σημερινα - κορυφαία τελευταίων 24 ωρών - εβδομάδας - μηνός - έτους) ή tag cloud και, φυσικά, να υποβάλλετε το δικό σας άρθρο (δεν υποστηρίζονταν video ή podcasts κατά τη στιγμή της συγγραφής του άρθρου αυτού). Στην πρώτη σελίδα παρατηρήσαμε οτι εμφανίζονται άρθρα ακόμα και αν έχουν αρνητικές ψήφους, κάτι που δεν γνωρίζουμε αν έχει γίνει επίτηδες ή αποτελεί απλά ζήτημα προς διόρθωση. Το Bobit.gr σας προσφέρει και αυτό τη δυνατότητα, αφού καταχωρήσετε το άρθρο σας, να τοποθετήσετε σε αυτό ένα εικονίδιο από το οποίο οι χρήστες θα μπορούν να το ψηφίζουν απευθείας από το site/blog σας (για να το επιτύχετε, χρειάζεστε πρόσβαση στον html κώδικα της σελίδας σας). Τελος, το Bobit.gr μπορει να σας δείξει τα κορυφαία 10 άρθρα φιλτραρισμένα ανά κατηγορία ή από όλες τις κατηγορίες μαζί ωστε να μπορείτε γρήγορα και εύκολα να περιηγηθείτε στα πιό δημοφιλή.


Τελος, έχουμε το Baza.gr. Λιτό από σχεδιαστικής απόψεως αλλά και από την άποψη των επιλογών περιήγησης, ακολουθεί τη φιλοσοφία "3 ψήφοι για την πρώτη σελίδα" ενώ φυσικά υπάρχει και η σελίδα των άρθρων που "περιμένουν" τις ψήφους σας για να δημοσιευθούν. Ιδιαιτερότητα αποτελεί το οτι το Baza.gr δεν αναλαμβάνει το ίδιο την εγγραφή σας, αλλά σας ανακατευθύνει στην υπηρεσία OpenID, στην οποία πρέπει να εγγραφείτε για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτό.

Οποιο και αν είναι το social bookmarking site που θα επιλέξετε για να κάνετε γνωστές στον κόσμο τις δικές σας ή τρίτες δημοσιεύσεις σε sites ή blogs, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι το κοινό "διψάει" για νέες καταχωρήσεις, κάτι που σημαίνει οτι θα αυξήσετε σημαντικά την επισκεψιμότητά σας αν κάνετε τακτικά καταχωρήσεις του δικού σας περιεχομένου. Φτάνει, φυσικά, το περιεχόμενο αυτό να είναι ενδιαφέρον, ωστε να μην "θαφτεί" από το ίδιο το κοινό που περιμένετε να προσεγγίσετε!


Related Posts with Thumbnails