Μπορεί να πάρει ένας καθηγητής βαθμό κάτω από τη βάση;

8 Ιαν 2011

Φυσικά και μπορεί! Οπως επίσης και μπορεί να αριστεύσει. Αν είσαι φοιτητής ή σπουδαστής, ιδού η ευκαιρία να αξιολογήσεις τους καθηγητές σου και τις καθηγήτριές σου, γιατί οι μέρες που ο καθηγητής μόνο μιλούσε και οι φοιτητές μόνο άκουγαν φαίνεται οτι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Και όχι μόνο αυτό - μπορείς να αξιολογήσεις και ολόκληρη τη σχολή σου - την ποιότητα των διδασκόμενων αντικειμένων, την τοποθεσία, την πρόσβαση στο internet και άλλα στοιχεία τα οποία κάνουν τη σχολή σου να ξεχωρίζει ή να "πάσχει". Ακούω αναστεναγμούς ανησυχίας από το ακαδημαϊκό δυναμικό των Ελληνικών σχολών; Δεν θα έπρεπε.

rateyourprofessor

Που θα τα βρείς όλα αυτά; Στο rateyourprofessor.gr. Γράφεσαι και ...πιάνεις δουλειά. Βαθμολογείς τον κυρ-Ξερόλα ή την κυρα-Βοηθούλα σου σε τρία σημεια: Κατανόηση, βοήθεια, ευκολία. Και αφήνεις και ένα συνοδευτικό σχόλιο (χωρίς να βρίζεις,ε;). Από ο,τι παρατηρήσαμε, τα σχόλια εμφανίζονται χωρίς τα στοιχεία σου, πράγμα καλό, ειδικά αν θέλεις να είσαι πολύ ...κριτικός (sic) αλλά χρωστάς και το μάθημα, ή αν είσαι οπαδός του σλουουουρπ και στολίσεις τον καθηγητάκο σου πιό πολύ και από Χριστουγεννιάτικο δέντρο μπας και παρεις καμμιά μοναδούλα παραπάνω - δεν θα το δει το ονοματάκι σου, οπότε cool down και βάλε καμια κορδελίτσα λιγότερη.

Η συνολική βαθμολογία του καθηγητή αποτελεί το μέσο όρο όλων των βαθμολογιών, συνεπώς όσο περισσότερες ψήφοι τόσο πιο ακριβής θα είναι η εικόνα που σχηματίζεται.

Και οι καθηγητές τι λένε; Ο κυρ-Ξερόλας θα έχει δυσκολίες να κοιμηθεί το βράδυ, η κυρά-Βοηθούλα όμως θα κοιμάται σαν πουλάκι. Σιγουρα δεν θα αρέσει στον κυρ-Ξερόλα αυτό το εργαλείο, όμως φαίνεται οτι κάποιοι θέλουν να ακούν τη γνώμη των φοιτητών τους. Οι καθηγητές μπορούν να εγγράφονται οι ίδιοι στο site, και τη στιγμή της συγγραφής του άρθρου υπήρχαν 81 εγγεγραμμένοι και επιβεβαιωμένοι ως προς τα στοιχεία τους καθηγητές. Αριθμός μικρός, αν τον συγκρίνουμε με τον αριθμό των 2299 καταχωρημένων καθηγητών που είδαμε. Όμως, δεν μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα ως προς την επιθυμία των υπολοίπων να εγγραφούν, μια και ενδέχεται αρκετοί να μην γνωρίζουν το site (γι'αυτό είμαστε εμείς εδώ!) ή να μην... έχουν οικειότητα με το web γενικότερα (ναι, υπάρχει και αυτή η περίπτωση - ακούς, κυρ-Ξερόλα;)

Πάντως οι φοιτητές ανταποκρίνονται θερμότατα, και υπάρχουν αυτή τη στιγμή που γράφεται το άρθρο πάνω από 16000 αξιολογήσεις που το αποδεικνύουν (μα καλά, πότε προλαβαίνετε να διαβάσετε με τόσες αξιολογήσεις;) Το site διατηρεί επίσης ένα χρήσιμο Top 5 σχολών και ένα Top 10 καθηγητών με τις υψηλότερες αξιολογήσεις.

Είναι η σειρά σου λοιπόν να μιλήσεις! Μίλησε όμως αντικειμενικά, επιβραβεύοντας τους καλούς και υποδεικνύοντας όσους χρειάζονται βελτίωση. Το site δεν υπάρχει για να βγάλεις τα απωθημένα σου επειδή κόπηκες για 8η φορά στο μάθημα, υποψιάσου ότι κάτι άλλο μπορεί να συμβαίνει. Έχουμε όλοι ανάγκη την αντικειμενική κριτική προκειμένου να αποκτήσουμε καλύτερη τριτοβάθμια εκπαίδευση.

* Τα ονόματα είναι φανταστικά και ουδεμία σχέση έχουν με υπαρκτά πρόσωπα, γιατί αν υπάρχει κανένας κυρ-Ξερόλας σε καμμια Νομική και έχει και χαμηλές βαθμολογίες, την βάψαμε χωρίς disclaimer.


Ετικέτες:
Related Posts with Thumbnails