E-na.com: Ελληνικά βιβλία και περιοδικά σε ψηφιακή μορφή και χαμηλές τιμές

3 Μαΐ 2009

Το e-na.com (ή e-na.gr) είναι ένα ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο / πρακτορείο τύπου με μια ουσιώδη διαφορά από παρόμοια άλλα sites: Προσφέρει το περιεχόμενο προς αγορά σε πλήρως ψηφιακή μορφή.

Για να γίνουμε πιό συγκεκριμένοι, από το e-na.com μπορείτε να αγοράσετε πληθώρα Ελληνικών περιοδικών, εφημερίδων και βιβλίων σε ψηφιακή μορφή και, φυσικά, χαμηλότερες τιμές από τις αντίστοιχες “χάρτινες” εκδόσεις τους (το e-na.com αναφέρει οτι το όφελος φθάνει ως και το 70%). Ειδικά για τα περιοδικά, μπορείτε είτε να αγοράζετε ένα τεύχος τη φορά, είτε όλη τη σειρά τευχών για ένα ή περισσότερα έτη.

 

e-na

 

Η όλη διαδικασία είναι πολύ απλή: Ψωνίζετε τα αντικείμενα που επιθυμείτε από το site και στη συνέχεια χρησιμοποιείτε το software που παρέχεται δωρεάν από την υπηρεσία (e-na viewer & e-na download manager). Κάθε φορά που αγοράζετε κάτι, αυτό προστίθεται στον download manager και έρχεται στον υπολογιστή σας, ενώ στη συνέχεια μπορείτε να ανοίξετε τον viewer και να το βρείτε εκεί, έτοιμο για ανάγνωση. Δοκιμάσαμε όλη τη διαδικασία με ένα δωρεάν κατάλογο βιβλίων και μπορούμε να πούμε οτι είναι ιδιαίτερα βατή, ακόμα και για χρήστες χωρίς ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις. Αν και στο preview που διαθέτει το site δεν φαίνεται ξεκάθαρα, να προσθέσουμε πως η ανάγνωση στο viewer είναι ξεκούραστη σε κάθε μέγεθος οθόνης.

Από οικολογικής απόψεως, το e-na.com προσφέρει μια αξιόλογη υπηρεσία μια και συμβάλλει στη μη διακίνηση πραγματικού χαρτιού και άρα στην ύπαρξη λιγότερων λυμάτων και στην μειωμένη κατανάλωση ενέργειας (που θα απαιτούνταν για την παραγωγή των “χάρτινων” αντίστοιχων προϊόντων). Από χρηστικής απόψεως, θεωρούμε πως όσο περισσότερο διαδίδεται η χρήση των ψηφιακών μέσων, τόσο πιό δημοφιλείς θα γίνονται τέτοιες υπηρεσίες.

Ενα μεγάλο πλεονέκτημα του να αγοράζει κανείς εκδόσεις σε ψηφιακή μορφή είναι ότι σε αυτές αξιοποιούνται πρόσθετες δυνατότητες, όπως η αναζήτηση περιεχομένου, η ύπαρξη στοιχείων όπως video, ήχος, flash animations και hyperlinks ενθετων στο κείμενο, καθώς και η δημιουργία σημειώσεων και αποκομμάτων (το να “κόψετε” δηλαδή ένα κομμάτι της εικόνας και να το αποθηκεύσετε).

Ηδη πάντως ο αριθμός των συνεργαζόμενων με την υπηρεσία εκδοτών είναι μεγάλος. Αναφέρουμε τους εκδότες που ήταν διαθέσιμοι τη στιγμή της συγγραφής του παρόντος άρθρου: Liberis Publications, Εκδόσεις Λιβάνη, Nexus Publications, Treck, Compupress, ΠΑΕ ΑΕΚ, IT Publications Hellas, Τεχνικές Εκδόσεις, Β. Γκιούρδας Εκδοτική, ΣιγμαΑλφαΜι Επικοινωνίες, Έκτορας Εκδοτική, Αδεσμευτος Τύπος, FRANCHISE SUCCESS, Feng Shui Fan, MACT S.A, Magazine Editions, Smart Press, Match Money, Capital Link, VAG. COMMENT, ΜΙΝΩΑΣ, Mototech, Κλειδέρη Αφοι & Σια Ο.Ε., Κατσαρός, stanjames, Odyssey Publications, Τερζόπουλος Ε.Π.Ε., TRIM A.E., Option Press S.A., Della, Imako, 4PI, New Waves Enterprises, Παναθηναϊκές Εκδόσεις, Free Land Publications, Εκδόσεις Ψυχογιός, Golden Flower, Wind Chase S.A., Εκδόσεις Ζέρβα, Media Trends Ltd, Προοπτική Ε.Π.Ε.

Η ιδέα δεν είναι πρωτότυπη, μια και στο εξωτερικό υπάρχουν ήδη αντίστοιχες υπηρεσίες, όμως η εφαρμογή της είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, τόσο λόγω του πλήθους των συνεργαζόμενων εκδοτών όσο και λόγω της συνολικής ευκολίας στη χρήση του συστήματος. Είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την πορεία της υπηρεσίας αυτής, ελπίζουμε ο χρόνος να μας δικαιώσει.


Ετικέτες:
Related Posts with Thumbnails