Βγαίνω στη γύρα για εκπτώσεις και στην ποδιά μου σφάζονται παλικάρια

28 Νοε 2010

Ω ναι. Κάποτε η έκπτωση αφορούσε το μαγαζάκι της γειτονιάς, άντε και μια μεγάλη αλυσίδα, η οποία για κανα δεκαήμερο έβγαζε στο σφυρί, π.χ. με 20% έκπτωση, τους φωσφοριζέ πρασινοκόκκινους πετρελαιοκίνητους βραστήρες νερού της που δεν είχαν ελπίδα να πουληθούν ποτέ, αφού πρώτα "τσίμπαγε" λίγο την τιμή (έτσι ώστε αν έκανε 10 ευρώ, τον έβαζε "από 15 ευρώ στα 12" και έβγαζε και κέρδος).

Τώρα όμως τα πράγματα ζορίσανε, και τα sites ομαδικών αγορών πετάγονται από εδώ και από εκεί σαν τα σαλιγκάρια μετά τη βροχή. Για μισό λεπτό όμως, τι εστί "ομαδική αγορά";

all

Έστω οτι έχω ένα κατάστημα, ας πούμε ένα εστιατόριο, και αντιμετωπίζω δύο προβλήματα: α. Μειωμένη πελατεία κάποιες ημέρες της εβδομάδας και β. Δεν με ξέρει όσος κόσμος θα ήθελα να με ξέρει. Πώς λύνω αυτά τα δύο προβλήματα; Είτε πληρώνω ένα υπέρογκο ποσό σε διαφήμιση και προσεύχομαι, είτε απευθύνομαι σε ένα από αυτά τα sites. Βάζω μια προσφοράρα του στυλ "70% έκπτωση ο,τι φάτε και ο,τι πιείτε τις καθημερινές" την οποία μπορεί να αγοράσει κάποιος ΜΟΝΟ ΣΗΜΕΡΑ (άντε και αύριο) και να τη χρησιμοποιήσει μέσα σε ένα εξάμηνο (π.χ.) από την ημερομηνία αγοράς. Εστω οτι την αγοράζουν 100 άτομα. Γεμίζω τα τραπέζια μου με αυτούς στο επόμενο χρονικό διάστημα, οι οποίοι δεν θα ερχονταν ποτέ στο μαγαζί μου αν δεν υπήρχε η προσφορά. Τα "σπασμένα" τα βγάζω από την έμμεση διαφήμιση, γιατί αρκετοί ενδέχεται να ξανάρθουν (με κανονικές τιμές αυτή τη φορά). Ετσι, και πελατεία έχω πάντα, και με μαθαίνει ο κόσμος, και οι πελάτες μου ευχαριστημένοι είναι. Win-win-win.

Εντάξει, δεν είναι πάντοτε τόσο απλά τα πράγματα, αλλά αυτό είναι το concept και είναι αρκετά δημοφιλές. Αν δεν ήταν δημοφιλές, θα υπήρχε τόσο μεγάλη λίστα sites; Ασε που ειναι η αγια-χαρά του καταναλωτή, που όπου γυρίσει και όπου σταθεί βλέπει μπροστά του προσφορές. Ξαφνικά, τα λιγοστά σου (πλέον) χρήματα φτάνουν και παραφτάνουν, αρκεί να τα ξοδέψεις στοχευμένα.

Αναρωτιέσαι πόσα τέτοια sites υπάρχουν; Πάρε μερικά για να έχεις να παίζεις:

ClickDeal

Dealicious

Deals365

eDeals

ElaPare

GoldenDeals

GrandSales

Groupon

Livedeal

Live My City

MustHave

PaZZari

ProlaveTo

Skroutz Deals

Tsoonami.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, άρχισαν να ξεφυτρώνουν και sites τα οποία αποτελούν την...ημερήσια εφημερίδα των παραπάνω, δημοσιεύουν δηλαδή μαζικά τις προσφορές των sites αυτών. Δεν το πιστεύεις; Δες ένα δείγμα από: Soby, Kerdizo, Tsibato, Kerdopolis, GreatOffer και (σίγουρα) καμμιά δεκαριά ακόμα που δεν έχουμε ανακαλύψει.

Ένα είναι το σίγουρο: Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε, ο καταναλωτής είναι βασιλιάς. Και αυτό αρχίζουν να το αντιλαμβάνονται όλο και περισσότεροι, τώρα που τα έσοδα φθίνουν. Ας ελπίσουμε οι προσφορές να αποτελέσουν και μια αφορμή για γενικότερη μείωση τιμών.


Related Posts with Thumbnails